VethsVK Najaar Competitie 24.2

07.30 uur.

Deze keer mocht ik het kiezen waar te vissen woensdag 24 juli 2024 en natuurlijk kies ik voor de vestinggracht ter hoogte van de Glaciswijk. Op het kanaal door voorne, de 8vijver, dibbitsplantsoen eigenlijk overal rondom Hellevoet is het drama qua de vangsten. En je moet er nog eens veertien man kwijt kunnen ook.

Maar al heel deze week is het op de Glacis ook drama qua vangsten. Ben er verleden maandag nog eventjes wezen kijken. Met twee man en zes hengels op mijn favoriete stek van zes tot één uur één brasem en vijftien meter naar recht twee brasems kunnen netten. Dat zijn geen goede vooruitzichten.

07.31 uur.
07.32 uur.

Ik ben vandaag niet de laatste die aankomt. Vanaf Oudenhoorn stond de brug open denk ik.

We verwelkomen Ed bij de club.

En we kunnen een nieuwe VethsVK verwelkomen. Ed Toepoel nu twee maanden gepensioneerd als Kraanmachinist gaat vanaf nu ook met ons mee vissen. We hebben wat gemeen want na mijn middelbare school als eerste baantje ben ik bij Big Lift gaan werken. Als opleiding uitvoerder te worden in het buitenland. Daar moest ik eerst mijn machinisten diploma halen en alle kranen leren te bedienen wat ze in hun mars hadden. Zou een kwalijke zaak zijn als je daar in Saoedi Arabië de verkeerde kraan besteld voor een klusje. Ed we wensen je heel veel (vis) plezier bij ons clubje.

We kunnen loten.
De laatste is weer voor mij.
Harry pakt mijn geliefde plek.
Helemaal niet slecht.

Maar we zijn er allemaal. Het is vandaag volle bak. Met veertien man loten om een plekkie. Natuurlijk ben ik de laatste die een nummertje trekt. En dat pakt helemaal niet slecht uit. Het kopnummer blijft over in de zak voor mij.

Helemaal aan de andere kant.

Dat is helemaal aan die kant van het parcours zegt Jan dan lachend. Maar nummertje veertien heeft die zelfs getrokken.

Helemaal niet slecht dus.
Fred en Jan naast me.
Jaap en Martin aan de andere kant van de brug.

Met Nuno er vanmorgen nog over dat we niet het lootje willen trekken aan deze kant van de brug tot nu toe het slechtste gedeelte geweest om te vissen. En dan trek ik gelukkig het kop nummer. Naast me zit Fred en daarnaast naast de brug Jan de Bruin. Die heeft geruild met Gerbrand want zijn auto stond daar al en die van Jan aan deze kant vam de brug. Aan de andere kant van de brug zit Jaap en daarnaast Martin. Jaap heeft een nieuwe kar gekregen van zijn zoon voor vaderdag. Het is zowiso een feestelijke dag voor Jaap want Carla zijn dochter is jarig vandaag. Van harte natuurlijk.

En de rest van de Clan.
Ik zit helemaal achteraan.

Op het brede stuk daar zitten de mazzelaars want dat is tot nu toe gebleken de plekken te zijn waar je moet zitten hier en helemaal achteraan in het weer smalle stuk zit Gerbrand op veertien.

08.36 uur.

Ik maak twee hengels klaar op dezelfde afstand. Er zitten hier o.a. graskarpers van dik over de meter. Zal me weer niet gebeuren dat ik alles verlies. Wat een rukken waren dat vorige keer. Daarom vis ik nu ook niet met maïs maar met wafters en pellets in diverse kleuren. Ik gaat op dat hoekje links voor van me vissen. Maar dat is een slecht idee. De eerste korven voer dat gaat prima maar dan zit ik steeds vast. Even later komt Thomas even naast me zitten. Nee je moet minstens twee tot drie meter uit de kant daar vissen. Er ligt daar een oude boom met takken onder water op de bodem. Dus na een uurtje maar en nieuwe voerplek aanmaken. Zal ik drie meter verschuiven naar het midden of naar de rechterkant verhuizen.

Bezoek op de stek.

Maar het blijft stil aan de overkant op een zwaan en wat meerkoeten na die zo nu en dan op de stek duiken na voedsel. Die hebben op de kant daar op de hoek een nest gebouwd.

De kanten zijn naadje hier.

Ben mijn oude plateau vergeten. Die gebruikte ik als opstapje en om mijn leefnet te beschermen. Nu dan maar mijn leefnettas over die vervelende kapotte houten paaltjes leggen.

10.17 uur. Jaap heeft een loopvis.

Na anderhalf uur vissen is het overal niet best gesteld. Alleen Jaap en Aad hebben een karpertje gevangen en Kees een brasem. Ze zitten net aan de andere kant van de brug in het smalle stuk. Vooraan in het brede stuk staat alles stil tot aan de laatste stek. Jaap en Martin zijn al aan de wandel gegaan en Jaap is neergestreken naast Jan voor een praatjepot. Maar dat is niet zo’n goed idee als je naast een brug zit. Hij heeft dus een loopvis gevangen maar de vis is reen rondje gaan zwemmen om de palen van de brug heen. Het lukt de mannen niet om hem te netten en na wat gehannes heeft Jap nog alles terug ook.

10.18 uur. De nul is er af.

En terwijl drie man proberen er wat van te maken op de brug vangt mijn buurman zijn tweede vis van de dag. Nu een brasem en een zwartbek grondel in zijn leefnet om te wegen. Tot nu toe is die de enigste met twee vissen om aan te bieden om te wegen.

10.50 uur. Eindelijk.

Als ik dan eindelijk een platte kan netten na tweeënhalf uur vissen. Ik zag zo nu en dan wel vis op de stek. Van die lichte trillingen als ze de lijn aan raken maar dan is het uitzoeken wat ze willen hebben weet ik uit ervaring hier op dit water. En warempel deze vang ik met een mestpiertje aan de hair kaakje veertien. Dan denk je dat je het gevonden hebt maar ze doen het gewoonweg niet. Ze staan uit vandaag.

11.10 uur.

Jan maakt altijd een rondje langs het parcours om te informeren hoe iedereen er voor staat en dan hoor ik dat ik met eentje het helemaal nog zo slecht doet. Helemaal vooraan de eerste acht vissers tot aan Aad die bij de gebroken boom zit heeft iedereen nog geen vis gevangen. Geen stootje hebben de mannen kunnen registreren. Ik ziet toch zo nu en dan hele lichte trillingen op de top bijna niet te waarnemen maar toch beweging op de stek. Kan ze alleen niet trickeren om tot azen over te gaan wat of hoe ik ook aanbied.

Tja dan kunnen wij het wel schudden.
11.35 uur.

Tja, ik heb het al eerder verteld. Natuurlijk komt Yvonne altijd eventjes kijken het laatste uurtje bij haar Fred. Die straalt dan zijn stek in en meestal gaat Fred dan vangen.

11.52 uur.
Wat een prachtexemplaar.

En jawel hoor het werkt weer. Wat een mooie zeelt is dit dan. Al verschillende keren gebeurt het gewoon naast me. De tortelduifjes eten samen een warme saucijs en dan moet Fred snel happen en slikken want zijn hengel staat even later te klapperen in de steun. De liefde gaat niet alleen door de maag dus het straalt over naar zijn voerplek. Mooi is dat toch weer elke keer weer.

12.39 uur.

Terwijl we zitten te vissen en na het vissen staan er bruidsparen op de brug. Twee keer zelfs en dat op woensdag. Daar heb ik ook minstens 500 maal gestaan met een bruidspaar. Deze fotograaf komt uit Papendrecht zegt ze tegen me. Dan denk je wat je van ver haalt..

Dan mijn weging.
Ik ben er reuze blij mee.
Jan naast de brug.
Secuur werkje.
Fred heeft goed gevist vandaag.
Precies net zo zwaar als die van mij.
En genoteerd door Jan.
Wat een leuk stelletje.
Uitslag aan de waterkant.

Er valt vandaag niet veel te wegen. Er zijn er meer zonder dan met vis. Fred is eerste vandaag geworden met zijn brasem en mooie zeelt. Het toetje grondel zal weinig uitmaken in de score. Gefeliciteerd goosert. Jan heeft net als ik één brasem kunnen foppen. Zal zijn zusje zijn want ze zijn precies even zwaar net geen tweeënhalve kilo.

De definitieve uitslag van Jan.

De totaal uitslag van Freek

Fred is goed bezig zoals jullie zien en heeft gelijk al een gat geslagen met de rest van de Gang. Staat na twee wedstrijden al zes punten los van de rest. Die rest ligt allemaal dicht bij elkaar. Het is nu al spannend en we moeten echt ons best gaan doen om Fred bij te houden. Wat een vliegende start is dat dan. Goed gedaan goosert, lekker bezig. Dat is terug komen.

Dobbers etc.
Roofvis spulletjes.

Kees de Boer daar heb ik al eerder wat oude vis spulletjes van gekregen om mijn vitrinekast te vullen met mijn verzameling maar nu brengt die twee tasjes mee met de ene gevuld met witvis spulletjes voor de vaste stok en een zakje roofvis attributen. Roofvissen doet alleen Jan de Bruin nog maar die kijkt in het tasje en het meeste heeft die al zegt die met een knipoog. Mooi is dat gebaar want die weet dat ik dat spaart. Tuurlijk die rapala plugjes verdwijnen in mijn viskist want die zijn nog volop te koop maar de rest is nostalgie. Mooie oude Toby lepels en woblers. Ik ben er weer blij mee. Zo ook met de witvis attributen. Als iedereen heeft uitgezocht wat die wil neem ik de rest mee. Met die opwind stokjes daar help ik wel weer iemand anders mee. Maar die loaders gaan de vitrine in. De meeste zijn slide dobbers voor op een match hengels. Die zet je niet zo snel op een vaste stok. De meeste zijn als nieuw. Ze staan nu te pronken achter glas.. Bedankt weer Cees. Moet nog wart aanpassen om ze netjes te plaatsen in de vitrine maar als dat klaar is krijg je die natuurlijk te zien.

Goldy’s vinden dat heerlijk.

De overgebleven casters van Jan. Bedankt weer namens de goldy’s die vinden ze heerlijk. Volgende week gaan we naar het Voornse Kanaal ter hoogte van de Ravelijnstraat gekozen door Kapitein Harry Schuiten. We vissen dat op het nieuwe stuk aan de rechterkant waar we anders normaal zitten t/ov. de parkeerplaats. Allemaal dus zonnebril mee nemen dus want je kijkt daar altijd tegen de zon in. Het is er een uitgesproken vaste hengel plek. Of je moet secuur kunnen gooien want de vis ligt onder de bootjes aan de overkant. En oordopjes meenemen voor die bussen en autoverkeer pal achter je. Maar hopen dat het droog is want die spetteren al die smurrie hoog over je heen. Behalve Aad want die gaat heerlijk twee weken op vakantie. Fijne dagen goosert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *